Oznakowanie jaj według klas jest informacją dla konsumenta, co do ich jakości (świeżości, wagi, producenta itp.).
Wyróżnia się następujące klasy jaj:
klasa A – jaja świeże;
klasa B – jaja utrwalone lub drugiej klasy;
klasa C – jaja nie sortowane, dla przemysłu;
klasa dodatkowa A-Ekstra, dla jajek nie starszych niż 7 dni od pakowania.
Jaja klasy A musza spełniać określone wymogi minimalne. Powinny one charakteryzować się normalną, czystą, nie uszkodzoną skorupką. Wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 6 mm (w jajach oznaczonych jako Ekstra nie powinna być wyższa niż 4 mm). Białko powinno być przezroczyste i klarowne, a żółtko słabo widoczne podczas prześwietlenia. Tarcza zarodkowa nie może być rozwinięta. Brak obcych zapachów.
Jaja klasy A nie powinny być utrwalone lub chłodzone w warunkach o sztucznie obniżonej temperaturze poniżej +5 o C.
Prawidłowa temperatura przechowywania jaj to 6-12 o C.
Jaja przygotowane do sprzedaży powinny być posortowane na klasy wagowe.
Od 1 sierpnia 1996 roku wprowadzono 4 kategorie jaj spożywczych klasy A:
symbol XL - jaja bardzo duże o wadze 73 gr i więcej;
symbol L - jaja duże o wadze od 63-73 gr;
symbol M - jaja średnie o wadze 53-63 gr;
symbol S - jaja małe o masie niższej niż 53 gr.