Hurtownia jaj

Oznakowanie jaj według klas jest informacją dla konsumenta, co do ich jakości (świeżości, wagi, producenta itp.).

Wyróżnia się następujące klasy jaj:

klasa A – jaja świeże;

klasa B – jaja utrwalone lub drugiej klasy;

klasa C – jaja nie sortowane, dla przemysłu;

klasa dodatkowa A-Ekstra, dla jajek nie starszych niż 7 dni od pakowania.

Jaja klasy A musza spełniać określone wymogi minimalne. Powinny one charakteryzować się normalną, czystą, nie uszkodzoną skorupką. Wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 6 mm (w jajach oznaczonych jako Ekstra nie powinna być wyższa niż 4 mm). Białko powinno być przezroczyste i klarowne, a żółtko słabo widoczne podczas prześwietlenia. Tarcza zarodkowa nie może być rozwinięta. Brak obcych zapachów.

Jaja klasy A nie powinny być utrwalone lub chłodzone w warunkach o sztucznie obniżonej temperaturze poniżej +5 o C.

Prawidłowa temperatura przechowywania jaj to 6-12 o C.

Jaja przygotowane do sprzedaży powinny być posortowane na klasy wagowe.

Od 1 sierpnia 1996 roku wprowadzono 4 kategorie jaj spożywczych klasy A:

symbol XL - jaja bardzo duże o wadze 73 gr i więcej;

symbol L - jaja duże o wadze od 63-73 gr;

symbol M - jaja średnie o wadze 53-63 gr;

symbol S - jaja małe o masie niższej niż 53 gr.

Jaja wiejskie

Jaja z wolnego wybiegu

Jaja ściółkowe

Jaja klatkowe

Jaja zielononóżki

Jaja przepiórcze

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018. | by interaktywni24.pl